U bent hier: Home / ICTS aanbod / EZproxy

EZproxy

 

Wat is EZproxy?

Sinds 5 augustus 2014 is de ICTS stuiterproxy vervangen door EZproxy.
Deze stuiterproxy is software die personeel en studenten van de Associatie KU Leuven vanop externe internetverbindingen toegang verleent tot E-bronnen die enkel via  een Associatie IP-adres bereikbaar zijn.

Waarom schakelen we over naar een nieuwe proxy?

 • Het nieuwe systeem laat een “single sign-on” in Limo toe. Na ingeven van je gebruikersnummer en wachtwoord in Limo heb je off campus meteen ook toegang tot de e-bronnen die enkel via een Associatie IP-adres bereikbaar zijn.
 • Via het nieuwe systeem kan je ook off campus je bookmarks blijven gebruiken.
 • Voor een aantal e-bronnen die toegankelijk zijn via een wachtwoord zal je zelf het wachtwoord niet meer moeten intypen. EZproxy kan met Internet Explorer gebruikt worden, dat was niet het geval voor de huidige stuiterproxy.
 • Urls kunnen in bibliografische beheertoepassingen gebruikt worden, dit is nu niet het geval met de stuiterproxy.
 • Sommige bronnen werken niet met de huidige stuiterproxy, zoals SciFinder. Scifinder werkt wel met EZproxy.

Voor wie?

 • Studenten en personeel van de Associatie KU Leuven
 • Stagemeester/leider/medewerker/coordinator Vlaams Ziekenhuis Netwerk (contacteer het VZN secretariaat)

 

Welke e-bronnen worden gestuiterd?

Anders dan bij de stuiterproxy die tot nu in gebruik was, is de toegang tot een afgeschermde e-bron buiten de onderwijscampus enkel mogelijk wanneer deze bron is geregistreerd in EZproxy.

Concreet zijn dit de e-bronnen die via Limo ontsloten worden (e-tijdschriften, databanken, e-books,..).  Bibliotheken kunnen ook via hun website rechtstreekse toegang tot bepaalde e-bronnen geven. In dat geval is het webadres van die bronnen voorafgegaan door een prefix, bijvoorbeeld: “http://kuleuven.ezproxy.kuleuven.be/login?url=”

 

Bv. http://link.springer.com wordt voor KU Leuven studenten dus http://kuleuven.ezproxy.kuleuven.be/login?url=http://link.springer.com.

 

Hoe werkt het?

1. Toegang tot artikels, tijdschriften, e-books en databanken via LIMO

 • De e-bronnen, opgenomen in Limo (http://limo.libis.be/) kan je van buiten de onderwijscampus raadplegen na aanmelden in Limo.

In de rechterbovenhoek van het Limo-scherm krijg je volgende melding:

 • Kies voor “Centrale login” en log in met je gebruikersnaam en bijhorend wachtwoord.
 • Je hebt nu toegang tot de e-bronnen in Limo die enkel via  een Associatie IP-adres bereikbaar zijn.
 • Wanneer je op de site van de e-bron bent terecht gekomen, zie je in de adresbalk van je browser dat het adres “geproxied” is: i.p.v. http://link.springer.com wordt bv. het adres http://link.springer.com.kuleuven.ezproxy.kuleuven.be/ gevormd.

2. Toegang tot een specifiek webadres

Op onderstaande pagina per vind je handige tools om rechtstreeks naar een webadres te gaan. Kies de pagina van je instelling:

 

Problemen?

 • Je komt op de site van de e-bron terecht, maar deze is toch afgeschermd.
  Je kan dit merken aan het feit dat de code “….ezproxy.kuleuven.be” niet in de url is toegevoegd. Dit wil zeggen dat de bron niet geregistreerd is  voor off campus toegang.
  Indien je van mening bent dat dit onterecht is, kan je de dienst e-bronnen van de KU Leuven (helpdesk@libisnet.be) contacteren om deze e-bron te laten toevoegen.
  Indien off campus toegang tot de e-bron toegelaten is volgens de licentievoorwaarden van de uitgever, dan zal deze spoedig geactiveerd worden door de technische diensten. Je wordt daarvan op de hoogte gebracht.
 • Je krijgt de melding: u hebt niet de nodige rechten om de EZproxy van te gebruiken.
  Standaard is off campus toegang tot de e-bronnen van een instelling of organisatie exclusief voorbehouden tot het personeel en/of de studenten die daartoe behoren. Dat betekent dat je op grond van je contract of inschrijving ook alleen maar toegangsrecht hebt tot de EZproxy van de instelling(en) waartoe je behoort,  en niet bv. die van andere instellingen binnen de Associatie KU Leuven.
  Uitzonderlijk kan het voorvallen dat je bovenstaande melding ook te zien krijgt wanneer je je probeert aan te melden bij de EZproxy van je eigen instelling of organisatie. Dat wijst erop dat er administratief iets niet klopt. In dat geval contacteer je best de dienst e-bronnen van de KU Leuvenbibliotheek (helpdesk@libisnet.be ).
 • Je vindt de e-bron die je wil raadplegen niet terug in Limo
  • contacteer de dienst e-bronnen van de KU Leuvenbibliotheek (helpdesk@libisnet.be).
  • Om off campus pagina’s of bestanden te raadplegen binnen het domein van de KU Leuven kunnen KU Leuven-gebruikers VPN-toegang gebruiken. Meer informatie hierover vindt u op https://admin.kuleuven.be/icts/services/extranet/index
  • Off campus toegang tot externe sites die niet behoren tot de bibliotheekcollectie is niet mogelijk via EZproxy. Contacteer hiervoor de dienst ICTS van de KU Leuven (icts@kuleuven.be).
 • Heb je andere problemen: je kan dit melden via helpdesk@libisnet.be.